Multiexponering med blixt och lång slutartid

Att man i Photoshop kan ta flera exponeringar och lägga ihop i en och samma bild har varit populärt ett tag. Men man kan även göra detta direkt i kameran med hjälp av sin blixt. För drygt ett år sedan testade jag att göra detta på några av mina fotograferingar och resultatet blev riktigt coolt och lite skönt kaos-artat även om det finns en del hinder att överkomma. Det första man måste tänka på är att se till att man har en tillräckligt mörk lokal för den slutartid som man väljer att arbeta med.

När jag använder multiexponering, eller blixtsekvens som det även kallas, använder jag mig av en slutartid mellan 2-3 sekunder. Att räkna en sekund per blixt tycker jag är en bra tumregel, då ger det modellen lite tid att komma på plats i sin pose och för guds skull sätt kameran på ett stativ.

Tänk på att din blixtstyrka multipliceras med antalet slagna blixtar. Att fotografera mot vit bakgrund som jag gjort ovan, är nog bland det svåraste att göra med blixtsekvenser. Bakgrunden lyser igenom väldigt starkt och man måste noga tänka genom sina inställningar. För att underlätta detta, se till om möjligt att din modell har lite avstånd från bakgrunden.

Tänk på att modellen ska röra på sig tillräckligt eftersom den kommer att exponeras flera gånger av samma blixt och att det lätt blir kaka på kaka.

Med det blixtaggregat som jag har tillgång till i studion så kan man ställa in blixtsekvenser. Men har man inte möjlighet till detta så kan man avfyra blixtarna för hand. Har ni fler frågor ställ de gärna i kommentarerna så svarar jag dem efter förmåga.